Як штучний інтелект змінює шкільну освіту: результати дослідження Малої академії наук і Projector Institute.

Мала академія наук України спільно з Projector Creative & Tech Institute за підтримки Factum Group Ukraine та Міністерства освіти і науки України провели дослідження перспектив використання штучного інтелекту у шкільній освіті.

У вересні та жовтні 2023 року опитування пройшли 1 747 учителів і 1 443 учні 8–11 класів.

Найпопулярніший сервіс ШІ серед учнів і вчителів — ChatGPT, а другий за популярністю — інструмент від проєкту «На Урок». Значно менше обидві аудиторії чули про Grammarly, Bard Google, Midjourney, Notion AI та Stable Diffusion.

Освітяни розповіли, що за допомогою сервісів ШІ готуються до занять, створюють тести для домашнього завдання, проводять уроки, перевіряють знання учнів. Також ШІ допомагає в позакласній роботі. У кожній другій анкеті вчитель/-ка стверджує: ШІ змінить освітній процес у найближчі роки.

37% учителів-респондентів так чи інакше вже залучали школярів до використання ШІ, а 49% планують це зробити. Натомість 39% опитаних не мають наміру прямо радити учням використовувати ШІ в навчанні.

Українські школярі, згідно з результатами опитування, краще обізнані з ШІ та його використанням в освіті, ніж учителі. Серед них 91% знає про ШІ-сервіси, 85% принаймні раз їх використовували, а третина з них робить це щотижня чи навіть частіше. 6 із 10 учнів використовували сервіси ШІ вдома для підготовки до уроків, а близько 40% — у школі, зокрема під час самостійних робіт.

В окремих анкетах учні анонімно зізнавалися, що користуються інструментами ШІ, порушуючи академічну доброчесність, — здебільшого для підготовки завдань із гуманітарних дисциплін.

Школярі також розповіли, що поза навчанням використовують ШІ для систематизації інформації, саморозвитку, пошуку ідей.

Автори дослідження планують використати отримані результати для освітніх проєктів на тему ШІ в Україні.

Ознайомитися з повною версією дослідження можна за посиланням: http://surl.li/ovyqq

Як штучний інтелект змінює шкільну освіту
Догори