8 січня – День обертання Землі.

У 1851 році французький фізик Жан Бернар Леон Фуко вперше наочно продемонстрував цього дня, як обертається наша планета, підвісивши наповнену свинцем латунну кулю з вершини Пантеону в Парижі.

Леон Фуко – французький математик і астроном, який найбільше відомий своїм винаходом маятника, що демонструє обертання Землі. Але він також був майстром-винахідником і зробив свій внесок у багато галузей науки.

Фуко (Léon Foucault) вперше здійснив свій експеримент о 2 годині ночі 8 січня 1851 року в погребі свого будинку у Парижі. Для цього використав маятник довжиною 2 м. У лютому він повторив дослід у Паризькій обсерваторії, цього разу подовживши маятник до 11 м.

Першу публічну демонстрацію здійснено вже в березні 1851 року в паризькому Пантеоні: під куполом Пантеону Фуко підвісив металеву кулю масою 28 кг із закріпленим на ній вістрям на сталевий дріт довжиною 67 м. Кріплення маятника дозволяло йому вільно коливатися в усіх напрямках, під точкою кріплення зробили колову огорожу діаметром 6 м, по краю огорожі насипали піщану доріжку так, щоб маятник у своєму русі міг при її перетині прокреслювати на піску позначки.

Фуко запросив академіків у Паризьку обсерваторію для спостереження за обертанням Землі і продемонстрував свій прилад, названий згодом маятником Фуко.

Маятник не є вічним двигуном. Маятник Фуко уперше використано 1851 року для демонстрації обертання Землі. Це була перша задовільна демонстрація обертання Землі з використанням лабораторного обладнання, а не астрономічних спостережень. Завдяки сконструйованому Фуко апарату, довів, що Земля крутиться. Експеримент увійшов в історію науки, і підтвердив гіпотезу про обертання Землі.

День обертання Землі
Догори