Шрифт Брайля – це рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання сліпими та людьми з частковими та значними порушенням зору.

Луї Брайль (4 січня 1809 – 6 січня 1852) – французький педагог і винахідник системи читання і письма для використання людьми з ослабленим зором.

У 1824 році, у віці п’ятнадцяти років, він розробив код Брайля на основі французького алфавіту як удосконалення нічного письма. Його система залишається практично незмінною і донині, і відома в усьому світі просто як шрифт Брайля.

Сама азбука Брайля: три точки вниз і дві в ширину, конфігурації яких і визначають букви, а також цифри і нотні знаки. Написання даним шрифтом відбувається справа наліво, потім лист перевертається, і читання здійснюється вже зліва направо. Кожен знак у цьому випадку лягає під подушечку пальця людини, що при правильній постановці рук дозволяє читати і писати досить швидко.

Для письма за системою Брайля використовують прилад, який представляє з себе пластину і кришку. На пластині видавлені точки, а кришка містить отвори, через які здійснюється писання. Для нанесення точок використовують металічний грифель, що нагадує шило. Папір для письма незрячих дещо відрізняється від звичайного, він є більш щільним.

Всесвітній день азбуки Брайля
Догори