У 2022 році Лейден приймав Конкурс молодих вчених Європейського Союзу «EUCYS».

Щороку у вересні конкурс приймає одна з країн Євросоюзу. У ньому беруть участь школярі та студенти віком від 14 до 20 років із приблизно 40 країн світу, кожна подає до 3 проєктів.

Оцінюють проєкти 18–20 науковців і підприємців. Вони беруть до уваги оригінальність і креативний підхід до роботи, ретельність та майстерність дослідження, послідовність, логічність і ясність висновків.

У фіналі цьогорічного конкурсу змагалися 132 юних науковці з 33 країн! А взагалі організатори повідомили усім фіналістам, що на старті відбору до фіналу було 65000 претендентів!

У конкурсі взяли участь 2 учасника від України.

Олег Іванків, студент Львівського національного університету імені Івана Франка, отримав спеціальну нагороду Bright Young Minds Award за проєкт, що поєднує науку з суспільством. А ще отримав айпад від міста Лейден.

Хлопець виступив із проєктом новітньої зарядної портативної смарт-станції «AKER». У пристрої є мікроконтролер, що дає можливість відстежувати та налаштувати параметри роботи. А ще швидка зарядка, яка адаптується під потужність пристрою, тож його можна назвати «розумним».

Нікіта Арський, вихованець відділення математики Київської МАН та учень Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка, золотий призер Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, взяв участь у Конкурсі молодих вчених Європейського Союзу (EUCYS).

Нікіта досліджував кількість, суму та добуток дільників натурального числа.

Він зібрав і систематизував спектр властивостей цих функцій, доповнив його власними результатами та показав значимість виведених тверджень у розв’язанні авторських задач та доведенні нових теоретичних результатів.

Ох і хлопці, ох і українці! Скільки ще перемог у вас попереду!

Перемоги юних українських науковців у «EUCYS»
Догори