26 січня 2023 року в «Освіторія-хабі» команда лабораторії дитячого читання «БараБука» Національного центру «Мала академія наук України» представила найкращі дитячі і підліткові видання 2022 року.

Експертки формували список переможців у кілька етапів: спочатку оголосили довгий список із 50-ти найпомітніших видань року, тоді – короткий список із 30-ти книжок, зрештою представили найкраще з виданого за категоріями.

Помітну частку у топ-списку займають книжку про російсько-українську війну. Традиційно небайдужа до дитячої літератури аудиторія вибрала переможця в категорії «Вибір читачів», проголосувавши за улюблені книжки.

З 2014-го барабучики допомають батькам, бібліотекарям та освітянам зорієнтуватися в розмаїтті новинок дитячого книговидання. Ключовим таким орієнтиром щороку є виставка найкращих новинок сучасної української дитячої, підліткової та освітньої літератури «ТОП Барабуки», на якій і оголошують результати.

Музикант Дмитро Шуров, якого ми всі знаємо як Pianoбой , і який відвідав подію, поділився своїми думками: «Мені щиро близько те, що робить BaraBooka — творення, підтримка та просування національного культурного продукту в галузі дитячої та сімейної літератури. Особливого респекту заслуговує це під час війни, бо те, що ми робимо сьогодні, будує наше майбутнє. Для мене честь стати музичним амбасадором цьогорічної премії BaraBookа, бо музика, література та інше мистецтво завжди дає людині життєвий базис та сили протистояти абсурду й не несправедливості. Бажаю всім авторам енергії, сил та натхнення для творення нових книжок!»

Під час заходу презентували й книги видавництва «Мала академія». А ще спільно з МАН та Барабукою фонд SavED, який відновлює школи в деокупованих населених пунктах України, стартували збір для наповнення бібліотеки українських шкіл сучасною та якісною дитячою літературою. Тож якщо ви вірите силу освіти, то переходьте за лінком і долучайтесь донатом: https://bit.ly/3XOjxEM

Список найкращих книжок року від Барабуки: https://cutt.ly/t9Ef6hl

Топ БараБуки: найкращі родинні видання 2022 року
Догори