Національний центр “Мала академія наук України” продовжує реалізацію проєкту “День з професором” в онлайн форматі.

Послухати науково-популярні лекції, які присвячені визначним діячам науки та культури України, а також пам’ятним подіям, запрошують учнів 7-11 класів.

Ознайомлюйтесь з програмою і реєструйтесь!

  • 5 травня о 17:00 запрошуємо на науково-популярну лекцію «Бекір Чобан-заде: життя, доля, епоха».

Ідейні погляди Бекіра Чобан-заде, його діяльність як вченого, педагога, поета, громадсько-політичного діяча, просвітителя залишаються помітним явищем у історії кримських татар. Вважаючи просвітництво найпотужнішим знаряддям прогресу, учений намагався визволити свій народ зі «сплячки». Просвітницькі ідеї Бекіра Чобан-заде охоплюють різноманітні сторони поновлення суспільного життя кримськотатарського народу, включаючи в себе думки про необхідність отримання кримськотатарським населенням освіти, засвоєння прогресивної спадщини минулого і сьогодення.

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/KKy5SR7cFyH8FdGy7

 

  • 15 травня о 17:00 обговоримо «Документальні тревелоги Софії Яблонської».

Дізнавайтесь про Софію Яблонську як мандрівницю, фотографку та документалістку. Про її сприйняття у світі та в українському суспільстві. На лекції проаналізуємо її появу в теперішньому медіапросторі України, а також що ж можемо взяти нині від цієї появи та які підходи до дослідження обирати найкраще.

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/KKy5SR7cFyH8FdGy7

 

  • 18 травня о 15:00 запрошуємо на лекцію «Кримськотатарська спадщина та актуальні проблеми її осмислення».

Кримські татари — корінний народ України, чиє походження та історична доля нерозривно пов’язані з Кримом і Північним Причорномор’ям. Традиційна культура цієї спільноти століттями поєднувала в собі риси різних цивілізацій: середземноморської, близькосхідної, центральноазійської. Але на своєму шляху вона не стала уламком жодної з них, збудувавши власну самобутність в унікальному етнічному мереживі Криму. Ми здійснимо віртуальну подорож до світу традиційної культури кримських татар, щоб дізнатись яким був Крим до депортації його корінних мешканців. Познайомимось з однією із найяскравіших колекцій кримськотатарських артефактів в Україні, яка представлена сьогодні на виставці в Скарбниці Національного музею історії України.

Реалізується в партнерстві з ГО «Алєм» в рамках проєкту «Сенси, що об’єднують», за підтримки Швейцарії.

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/KKy5SR7cFyH8FdGy7

 

  • 24 травня о 17:00 проведемо заняття «Слов’янське письмо: історія створення».

Чи справді до появи кириличного письма на території сучасної України не було писемності? Чи справді Кирило є творцем кирилиці? Що давніше: кирилиця чи глаголиця? Відповіді на ці та інші запитання у лекції.

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/KKy5SR7cFyH8FdGy7

 

  • 30 травня о 17:00 відбудеться лекція «Українець Іван Пулюй відкрив Х-промені, які назвали рентгенівськими».

У сучасному світі захист інтелектуальної власності можна зустріти повсюди і це вже не викликає жодних питань. Кожен бренд, навколо нас розроблений і запатентованих, і охочі можуть використовувати подібні деталі дизайну чи процесу лише з дозволу автора чи колективу авторів. Нобелівські лауреати отримують визнання у групах, що підвищує ефективність їхньої роботи, але з відсотковим вкладом кожного. Так, в сучасних реаліях навчилися це робити, але скоріше цьому передували окремі випадки, які і змусили переглянути процес вшанування вчених за їхній вклад у розвиток людства.

Пропонуємо історію Івана Пулюя, одного із фундаторів відкриття Х-променів, за що німецький фізик отримав Нобелівську премію.

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/KKy5SR7cFyH8FdGy7

Проєкт «День з професором»
Догори