Мікробіологиня Національного антарктичного наукового центру Марія Павловська розповідає про свою професію і дослідження в Антарктиді.

У 2019-му Марія вперше вирушила до Антарктиди в сезонну експедицію та була однією з перших жінок на українській станції за 20 років. Уявіть: аж до 2018-го жінці було важко потрапити на станцію. Формальної заборони не було, проте на практиці це було неможливим.

Марія поділилась: «Я чула про різні випадки. Про неприйнятні жарти і заяви нібито когнітивні здібності жінок нижчі чоловічих. Що жінки менш стресостійкі і не зможуть розгрібати сніг в експедиції. Тому, їх навіть не розглядали в якості членкинь команди. Мені пощастило, адже працювала з адекватними людьми. Проте зіштовхнулась із гендерними упередженнями одного зі слухачів своїх лекцій. Він запитав: «Як?! Ви, жінки, були в Антарктиді?! Там же холодно! Жінки ж замерзнуть!». Я так сміялась, що аж сльози потекли! Давно так весело не було. Бо ж насправді на станції більшість робіт можуть чудово виконувати як чоловіки, так і жінки. Важливо просто бути в хорошій фізичній формі.

На щастя, з 2019-го до зимувального загону активно долучаються жінки. Нині під час конкурсного відбору немає жодних гендерних стереотипів і жінки претендують на будь-які посади. Відбирають без преференцій, на основі психологічних, професійних та медичних критеріїв».

Дізнавайтесь більше про антарктичні пригоди Марії і чому професія мікробіолога нині така надважлива: https://cutt.ly/A7QIxch

Подкаст створила Мала академія наук України для кампанії #CVIDOMI_відбудовувати_країну в межах проєкту «Трамплін до рівності», що імплементується Фонд Народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine у партнерстві з Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та за фінансової підтримки Embassy of Sweden in Kyiv.

Подкаст “Наукові теревені”: мікробіологиня Марія Павловська
Догори