Міжнародна наукова виставка в Тайвані (TISF) — це конкурс наукових досліджень, який проводять щорічно в Тайбеї, що в Тайвані. У 2023-му на виставці взяли участь 20 країн світу і понад 200 проєктів — школярі представляли свої науково-дослідницькі роботи.

Учасники з України вибороли дві медалі.

 Марія Годованець із Гімназії міжнародних відносин №323 Києва отримала срібну нагороду. Вона досліджувала переробку відходів і матеріали, альтернативні синтетичним полімерам. Марія у своєму проєкті знайшла не лише шлях до зниження рівня забрудненості та екологічні замінники пластику, а й нову технологію виготовлення екологічного матеріалу, що незабаром зможе зробити виробництво пакування екологічнішим.

Назар Олійник дослідив рівень забрудненості повітря в містах Полтавської області і повернувся з конкурсу із бронзою. Хлопець виявив, що основними забруднювачами є CO та частинки PM2.5. В середньому за цими показниками норма перевищується в 2 рази, а дрібнодисперсні частинки PM, засмічуючи наші легені, призводять до тяжких онкологій.

Назар навчається у полтавському ліцеї №1 імені Котляревського.

Даніл Арабаджи, учень запорізького ліцею «Логос», також брав участь у конкусі. Він розробив 3D сканер приміщень. Його розробка — це малобюджетний лазерний 3D сканер невеликих приміщень для початківців та вже практикуючих працівників у сфері архітектури та будівництва.

Єгор Скрипник аналізував систему моніторингу якості очищення повітря в закладі загальної середньої освіти. В рамках проєкту він розробив телеграм-бот і встановив у шкільних кабінетах прилади контролю стану повітря Air Home, українського виробництва. А також залучав команду санітарних енергоменеджерів — ними стали учнів 7-10 класів.

Навчальний заклад Єгора — Черкаська спеціалізована школа №3.

Успіхів вам, юні науковці!

Перемоги МАНівців на Міжнародній науковій виставці в Тайвані
Догори