Нобелівський комітет назвав лауреатів премії з фізики: П’єр Агостіні, Ференц Крауш та Енн Л’ульє. Нагороду вручили за експериментальні методи вивчення динаміки електронів у матерії.

Цьогорічна премія становить 11 мільйонів шведських крон (понад 700 тисяч доларів). Винагороду розділили між трьома вченими.

“Нобелівська премія з фізики 2023 року присуджена П’єру Агостіні, Ференцу Краусу і Ганні Л’юйе “за експериментальні методи, що генерують аттосекундні імпульси світла для вивчення динаміки електронів у речовині”, – йдеться в повідомленні прес-служби Фонду Нобеля.

Зазначається, що робота цих вчених дала нові інструменти з дослідження світу електронів всередині атомів і молекул. Вони показали, як створюються надзвичайно короткі імпульси світла, які можна використовувати для вимірювання швидких процесів, в яких електрони рухаються або змінюють енергію. Завдяки цьому стало можливим дослідження процесів, які настільки швидкі, що їх раніше не могли відстежити.

Вчені змогли створити короткі спалахи світла, щоб зробити знімки дуже швидкого руху електронів. Енн Л’ульє виявила новий ефект від взаємодії лазерного світла з атомами в газі. При цьому Агостіні та Крауш показали, що цей ефект можна використовувати для створення більш коротких імпульсів світла.

Нобелівський лауреат у галузі фізики Ференц Крауш планує витратити свою премію на благодійність та допомогу українцям. Зокрема, він передасть кошти ініціативі Science4People, яка допомагає відбудовувати українські школи. Цей фонд у 2022 році заснував сам Крауш.

 61-річний Ференц Крауш – вчений угорського походження, який працює у німецькому Інституті фізики імені Макса Планка.

 У 2022 році, після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, Крауш заснував ініціативу Science4People. Організація надавала українцям генератори під час блекаутів, а також допомогала школам з технічним обладнанням.

 

Для довідки. Нобелівська премія (англ. Nobel Prize, швед. Nobelpriset) — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фундації Нобеля.

Присуджується щорічно з 1901 року за видатні заслуги у галузі фізики, хімії, фізіології та медицини, літератури та діяльності за збереження миру. 1968 року Банком Швеції заснована так звана Нобелівська премія з економіки, офіційна назва — Премія Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля, вперше присуджена наступного, 1969 року.

Заснована згідно із заповітом шведського підприємця, винахідника динаміту та філантропа Альфреда Бернарда Нобеля 1895 року. Весь свій статок (близько 31,5 млн шведських крон) він призначив на фінансування міжнародної премії. Згідно з його волею, річний прибуток від цієї спадщини має ділитися на 5 рівних частин між особами, які попереднього року найбільше прислужилися людству в різних галузях діяльності.

Нобелівський комітет назвав лауреатів премії з фізики
Догори