23–27 жовтня 2023 року відбувся науково-технологічний ярмарок «Mostratec» у Нову-Амбургу (Бразилія). Це міжнародний науковий захід, який понад 45 років збирає в Південній Америці молодих науковців з усього світу. Тут вони презентують свої дослідження з різних напрямів — від біології до IT.

 «Mostratec» — це науковий ярмарок, що триває три дні. Першого дня учасники готуються до презентацій своїх проєктів: установлюють постери й демонстративні матеріали у спеціальній локації. У наступні дні відбувається власне виставка: дослідники представляють свої роботи школярам, місцевим підприємцям і студентам. В останній день виставки відбувається оцінювання. Журі оглядає кожен проєкт, оцінює його і дає учасникам зворотний зв’язок.

Цього року серед учасників «Mostratec» — двоє учнів Малої академії наук України. Богдан Мінко з Харкова представив свій екологічний проєкт — створення їстівного упакування на основі полісахаридів. А Богдан Саленко з Кременчука, що на Полтавщині, презентував новий спосіб діагностування неконтрастних осколків у тілі поранених.

Уже незабаром докладніше про винаходи українських учасників розповімо на МАНплатформі. Чекайте на інтерв’ю з юними науковцями!

 Богдан Мінко з Харкова представив на «Mostratec» екологічний проєкт — їстівне упакування на основі полісахаридів.

Разом із науковим керівником Богдан створив альтернативу поліетилену. Це екологічна плівка для пакування продуктів, яка може повністю розкластися за один рік. Матеріал складається лише з трьох інгредієнтів: води, крохмалю та пектину з бурякового соку. «А ще наша плівка — їстівна, але я б не радив смакувати нею», – поділився юний науковець.

Усе почалося з того, що шкільний учитель запропонував Богдану долучитися до Конкурсу-захисту МАН. Хлопець згодився і заходився обирати напрям для проєкту, а водночас і шукати наукового керівника. Так познайомився з Андрієм Воронкіним — викладачем із Харківського політехнічного інституту, що досліджує біополімери. Темою проєкту обрали — розвʼязати проблему забруднення пластиком і виготовити власний екоматеріал.

Плівку почали розробляти ще у вересні 2021-го. З початком повномасштабної війни дослідження довелося призупинити, поновити його вдалось лише у вересні 2022 року. За цей час кілька разів переробляли плівку, змінювали її рецепт і метод виготовлення.

Богдан оцінює своюучасть у «Mostratec» яе неймовірний досвід. «Звісно, на кожному міжнародному заході важливо добре знати англійську, володіти навичками самопрезентації, проте, як на мене, найголовніше — мати досвід участі в таких заходах. Тож користуйтеся можливостями від Малої академії наук та не бійтеся долучатися до різноманітних змагань», – порадив Богдан Мінко.

Богдан Саленко з Кременчука, що на Полтавщині, презентував новий спосіб діагностування неконтрастних осколків у тілі поранених.

На науково-технологічному ярмарку він представляв засіб для діагностики неконтрастних осколків у тілі людини. Богдан створив пристрій, що складається з осцилографа — приладу для записування показників електричного сигналу, а також мікрофона, батарейного блоку, мембрани й трубки з невеличкою струною всередині. Він працює у такий спосіб: трубку вводимо в рану, і струна передає коливання до осцилографа. Таким чином отримуємо дані, що дозволяють визначити розмір осколка та його розташування.

Ідея виникла, коли хлопець загнав невелику скалку собі в палець і намагався витягнути її голкою. У цей момент зрозумів: якщо не вдається розгледіти скалку, то її можна відчути на дотик. Ця думка і стала фундаментом для створення приладу, що здатний розпізнавати осколки.

Цей проєкт юний дослідник готував на Конкурс-захист МАН. Близько шести місяців розробляв концепцію, проводив дослідження, тобто працював над теоретичною частиною. А після того, як представив проєкт у конкурсі, знадобилося три місяці, щоб створити прототип.

Богдан Саленко: «Загалом на «Mostratec» мені дуже сподобалося, було багато людей, які дійсно цікавилися проєктом. Я трохи хвилювався, адже представляв не лише власну розробку, а й МАН та Україну. Можливо, банально, але раджу не хвилюватися, адже вас ніхто не сваритиме за помилки. Також спершу спробуйте свої сили в Конкурсі-захисті МАН: це дуже крутий старт, який дає можливості для розвитку та участі в міжнародних конкурсах».

Свій прилад МАНівець планує вдосконалити та додати нові функції. А також хоче, щоб прилад не лише проводив діагностику, а й міг вилучати осколки з тіла людини. А ще – щоб його використовували на практиці.

МАНівці представили Україну на науково-технологічному ярмарку «Mostratec» у Бразилії
Догори