Відбудова Варшави після Другої Світової війни

За період повномасштабної війни, яка триває в Україні з 24 лютого 2022 року, зруйновано та пошкоджено десятки українських міст та сіл, житлові будинки, школи, дитячі садки, об’єкти культурної спадщини тощо. Тому вже сьогодні треба думати як відновлювати знищені та пошкоджені міста, відбудовувати житло, переосмислювати простори парків, скверів, площ та набережних міст та селищ після перемоги. Країни Європи та Азії, а також Україна після Другої Світової війни вже мали практику відбудови, тож є гарні приклади та неповторні сценарії відбудови міст, з якими ви ознайомитеся та будете досліджувати їх на заняттях курсу.

Варшава у Другій Світовій війні зазнала дуже сильних руйнувань: майже весь центр Старого міста було знищено. Але незважаючи на це, ще до офіційної Перемоги, мешканці поверталися до міста і їх треба було забезпечити тимчасовим житлом, подумати про зелені зони і публічні місця, щоб їм де було зустрічатися і обговорювати ті чи інші події, ділитися досвідом, забезпечити їх чистою водою, продовольчими товарами тощо. Тоді це здавалося чимось неможливим, бо не зрозуміло було як відновлювати, кого долучати, де брати кошти. Але вже тоді стало зрозуміло, що головними в цьому процесі мають стати саме містяни, саме їх думка мала бути почути, а пропозиції та бажання – стати пріоритетними.

Практичне заняття: намалюємо будинки  центральної частини міста (відтворимо ринок старого міста у Варшаві).

Матеріали: папір для основи А1 чи А2 формату, картон білий (будемо креслити на ньому будинки), лінійка, олівець, резинка, двосторонній скотч.

Запрошуємо учнів 5-11 класів та всіх бажаючих на заняття з архітекторкою навколишнього середовища Богданою Бесчасною.

Лекторка – Бесчастна Богдана, за фахом  архітектор навколишнього середовища, має досвід проектування зелених зон міста Києва (парк «Орлятко» та парк «Юність»), експерт Ради Європи, проводила тренінги та семінари, навчала дітей основам архітектури.

 Зустрічаємось 16 лютого о 16.00 у зумі: http://surl.li/euhmv

ID: 864 2819 1094

Код: za4ft7

Організатор події: Мала академія наук України.

Заняття ARCHIKIDZ: «Архітектура, історія та суспільство: приклади світової практики відбудови зруйнованих міст. Відбудова Варшави»
Догори