Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (IBBY) оприлюднила список видатних міжнародних книжок. До нього ввійшли й два українські видання.

 Книжки Олександра Шатохіна “Жовтий метелик” і Тараса й Марʼяни Прохасько “Хто зробить сніг” увійшли до списку видатних міжнародних книжок 2024 року від IBBY.

У категорії «Скорбота і невідомість» відзначено книжку Олександра Шатохіна  «Жовтий метелик» видавництва Red Comet Press, яке зробило переклад англійською. На сайті видавництва вона описується як «тиха книжка» про життя після війни. Колючий дріт на початку з павуком — то образ обмежень і сковування та страху, що дає війна. “Війна, як колючий дріт, заганяє тебе в певні рамки, обмеження, несвободу. Метелики — це те, що було до війни, ніби душі, ніби місця, які були зруйновані війною. Дівчинка — це власне Україна, та, що тікає і протестує проти обмежень, рабства. Зустрічаючи метеликів, попри все вільних і яскравих, дівчинка розуміє, що життя буде продовжуватися, свободу метелика неможливо обмежити чи знищити”, – зазначено в описі.

У категорію «Фантазія і уява» потрапила книжка письменника Тараса Прохаська та ілюстраторки Мар’яни Прохасько «Хто зробить сніг».

Книжка розповідає про новонароджених кротів-близнюків, які живуть у химерно уявній лісовій місцевості. Назва походить від віри кротів, що, коли вони помруть, вони піднімуться до хмар і зроблять сніг для тих, хто залишився.

Книжка “Хто зробить сніг” раніше стала переможцем конкурсу “Книга року ВВС – 2013” у номінації “Дитяча Книга року ВВС – 2013”, а також отримала премію “ЛітАкцент року 2013” у номінації “Поезія і проза для дітей” та посіла перше місце в рейтингу “Книжка року – 2013” у номінації “Дитяче свято”. Книжка також потрапила у 2014 році до міжнародного каталогу The White Ravens (“Білі круки”), який є переліком найкращих дитячих книжок із понад 40 країн світу. Наприкінці минулого року вона потрапила у Список найкращих дитячих книжок – 2023 від The New York Times.

Дві українські книги потрапили до переліку найвидатніших у світі
Догори