18 березня – Всесвітній день переробки або Global Recycling Day.

Започаткований 2018 року під егідою фонду Global Recycling Foundation. Березневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Мета – підвищення обізнаності не тільки про важливість утилізації, а й про те, наскільки цінними насправді є відходи як ресурс. Тобто стимулювати уряди та людей розглядати відходи як вторсировину, а не сміття.

У сучасному світі проблема накопичення відходів стоїть особливо гостро з двох основних причин, наслідки яких можуть бути трагічними для людства.

З одного боку, запаси природних ресурсів, наявних на Землі, не безмежні. Нераціональне їх використання призвело до того, що на сьогоднішній день людство вже витратило приблизно третину цих ресурсів. Саме тому важливо витрачати їх економічно, одночасно шукаючи їм альтернативу і займаючись вторинної переробкою вже використаної сировини.

З іншого боку, однією з причин глобального потепління називають «парниковий ефект», в тому числі через величезніх гори промислового і побутового сміття. Люди викидають тони поліетиленових пакетів, всіляких упаковок, покришок, побутової техніки та інших відходів, розкладання яких триватиме століттями.

Сміття треба грамотно утилізувати, а ще краще – переробляти, даючи вже використаній сировини друге життя.

Переробка допомагає економити енергію. Якщо ви переробляєте одну скляну пляшку, це заощаджує енергію, достатню для освітлення 100-ватної лампочки впродовж чотирьох годин, живлення комп’ютера протягом 30 хвилин або телевізора протягом 20 хвилин. Переробка однієї алюмінієвої банки дає змогу заощадити енергію, достатню для роботи 55-дюймового телевізора високої чіткості для перегляду улюбленого фільму.

Переробка відходів – це галузь економіки США вартістю понад $200 млрд. Переробка відходів створює на 7-10 робочих місць більше, ніж сміттєзвалища та заводи з переробки відходів в енергію. Правильна переробка відходів створює цінні ресурси для виробництва і може стати дуже цінним експортним товаром для таких країн, як Китай та Індія.

Ми всі розуміємо, що маємо переробляти використані речі і матеріали, а також маємо усвідомлювати, що навіть невелике зусилля, яке ми докладаємо в цій площині, може значно допомогти зменшити вплив зміни клімату на планеті.

Всесвітній день переробки
Догори