1 січня – Всесвітній день миру. Символічно, що саме в перший день нвого року віруючі християни, об’єднуючись, здійснюють спільні молитви за мир на нашій планеті.

Всесвітній день миру запровадив 8 грудня 1967 року Папа Римський Павло VI. 17 грудня 1969 року Генеральна Асамблея ООН проголосила свято офіційним.

Всесвітній день миру ще називають Днем всесвітніх молитов про мир. Його відзначають в перший день кожного нового року. Мир на Землі, послаблення напруги в міжнародних та міждержавних відносинах – це головні теми щорічних передсвяткових послань понтифіків до віруючих. Загальний лозунг Всесвітнього дня миру: «Пробач, і ти отримаєш мир».

У 2023 році у світі тривали 183 регіональних та місцевих конфліктів. На жаль, це найвищий показник за останні три десятиліття і ці конфлікти не закінчаться швидко.

Дослідницька організація International Crisis Group поставила повномасштабну війну в Україні на перше місце серед десяти конфліктів. Експерти зазначили, що війна вплинула на глобальну обстановку у світі.

Всесвітній день миру
Догори