8 лютого 1838 року Самюель Морзе, більш відомий на той час, як художник, продемонстрував світу телеграф.

А надихнув винахідника випадок. Будучи президентом Національної Академії малюнку, Морзе повертався з Європи, де вивчав творчість майстрів минулих століть. На кораблі від випадкового подорожнього дізнався про вплив струму на магніт і його здатність проходити довгий шлях. Це зацікавило художника і він почав експериментувати.

10 років працював над цим Морзе, доки не продемонстрував свій перший телеграфний апарат. Але телеграма виявилася занадто нечіткою і не читалася. Тоді винахідник менше ніж за півроку створив код, що складався з коротких та довгих сигналів. Так з’явилася знаменита Азбука Морзе.

А вже 8 лютого 1838 року винахідник успішно продемонстрував обидва своїх винаходи. З тих пір розпочалася ера електромагнітного зв’язку.

Азбука Морзе (телеграфна азбука) – відтворення графічних знаків комбінацією крапок і тире. За одиницю часу приймається тривалість однієї точки. Тривалість тире дорівнює трьом точкам. Пауза між елементами одного знака – одна точка, між знаками в слові – 3 точки, між словами – 7 точок.

Азбука отримала своє ім’я на честь американського винахідника і художника Семюела Морзе. Свій винахід Морзе представив 8 лютого 1838 року. Цікавий факт: азбуку Морзе в сучасному вигляді винайшов не Морзе, а німецький інженер Герке – він удосконалив оригінальний код Морзе, що був досить незручним у використанні.

Абетку Морзе понад століття використовували військові та цивільні фахівці у галузі зв’язку.

Азбука Морзе: винахід, що змінив світ
Догори