9 листопада, в День української писемності та мови, відбудеться Радіодиктант національної єдності.

Мета радіодиктанту – об’єднати людей навколо України в усьому світі.

Авторка цьогорічного тексту – українська письменниця і режисерка, членкиня Українського ПЕНу Ірина Цілик, читатиме його народна артистка, Герой України Ада Роговцева. Амбасадор проєкту — український мовний активіст і блогер Данило Гайдамаха “Чорнобровий”.

«Я припускаюся помилок, і всі припускаються помилок, але написання Радіодиктанту – це більше про процес, аніж про результат. Ми всі продовжуємо вчитися, ми рухаємося уперед. Мені йдеться тут більше про акт єднання, аніж про те, щоб написати все без жодної помилки», – розповіла в ефірі Українського Радіо Ірина Цілик.

Ірина Цілик погодилася написати текст, бо вважає, що це можливість звернутися до українців в Україні і закордоном, поспілкуватися з ними про «щось важливе». «Обираючи тему, я намагалася відштовхнутися від того, що чіпляє за живе особисто мене і те, що напевно відгукнеться багатьом іншим українцям цього року. Цей рік все ж таки особливий», – сказала вона.

Як долучитися до написання диктанту?

 Флешмоб укотре вийде за межі суто радіоформату — він наживо транслюватиметься:

в ефірі Українського Радіо та Радіо Культура;

в ефірі телеканалу Суспільне Культура; — на діджитал-платформах: фейсбук-сторінки Суспільного, ютуб-канал Українського Радіо та Суспільне Новини;

у додатку suspilne.radio або Дія.

Куди надсилати роботи для перевірки?

Паперового листа надсилайте на адресу: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада;

Сфотографуйте / відскануйте написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf). Надішліть текст до 11:00 10 листопада на rd@suspilne.media або через електронну форму для отримання робіт.

Написання Радіодиктанту-2022 адаптовано до умов воєнного часу. У різних країнах світу будуть облаштовані студії для написання диктанту для вимушених переселенців та українців, які живуть за кордоном. Також уже традиційно Радіодиктант писатиме антарктична експедиція на станції “Академік Вернадський”.

Довідка  Радіодиктант національної єдності започаткований командою Українського Радіо у 2000 році. З того часу він щорічно проводиться у День української писемності та мови. Традиційно найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти й викладачі навчальних закладів, але щороку диктант розширює межі — у ньому беруть участь люди різного віку і найрізноманітніших професій, долучаючись до Радіодиктанту на знак поваги до української мови.

Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. Українське Радіо можна слухати в FM- та AM-діапазонах по всій країні. Українське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку “Дія”. У Києві мовить на частоті 105 FM.

“Де б ви не були, де б не знаходилися, пишіть Радіодиктант національної єдності разом із нами. Ми не перевіряємо знання, це не форма контролю. Ми хочемо, щоб цей диктант писали люди різних професій та інтересів, аби показати всьому світові, як нас багато. Головне, що ми всі об’єднаємося”, – наголошують організатори.

Долучайтесь до написання Радіодиктанту національної єдності 9 листопада об 11:00 за київським часом – флешмобу на підтримку України!

 

Любіть українську! Пишіть українською! Говоріть українською!

Радіодиктант національної єдності
Догори