Шість вихованців Малої академії наук України брали участь у Міжнародному ярмарку науки, енергетики, інженерії та музики — BUCA IMSEF (BUCA International Music Science Energy Engineering Fair).

Тут дітям надають можливість взаємодіяти зі своїми однолітками з усього світу в науковій сфері й обмінюватися досвідом і напрацюваннями. Для ярмарку старшокласники створюють наукові та технологічні дослідження й у такий спосіб діджиталізують і роботизують світ через інновації.

Українська делегація бере участь у цій події вже втретє.

Цьогорічні здобутки:

Назар Олійник зацікавився проблемою високого рівня захворюваності онкологією в Україні та вирішив дослідити забруднення повітря в містах Полтавської області. За роботу його нагородили золотом і спеціальною нагородою — можливістю опублікувати свою роботу в журналі. Хлопець виявив, що основними забруднювачами є CO та частинки PM2.5. У середньому за цими показниками норма перевищена вдвічі, а якщо дрібнодисперсні частинки PM засмічують наші легені, це призводить до тяжких онкологій.

Науковий керівник: Юрій Бендес, вчитель фізики КЗ «Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 імені І. П. Котляревського».

Навчальний заклад: КЗ «Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 імені І. П. Котляревського».

 

Михайло Шиндер дослідив створення програмного забезпечення для навчання школярів програмуванню й отримав за це золоту нагороду та можливість опублікувати власну роботу в журналі.

Під час навчання програмуванню у школах учні переходять зі Скретч-подібних мов до звичайних. Хлопець розробив додаток, який дозволяє учням бачити свою програму у двох версіях одночасно. Це полегшує процес навчання та пом’якшує різкий перехід. На відміну від інших схожих додатків, розробка Михайла перекладає у двох напрямках — з блоків до коду та навпаки.

Науковий керівник: Олег Пустовойт, вчитель інформатики Одеської школи № 65 І–ІІІ ступенів Одеської міської ради Одеської області.

Навчальний заклад: КЗ «Рішельєвський науковий ліцей».

 

Діана Зазубик отримала срібну нагороду за дослідження впливу технології синтезу полікристалічного PbTe, який отримують методом холодного пресування порошку, на його термоелектричні властивості. Дівчина виявила, що відпал холодно пресованих зразків за температури менш ніж 500 °С, призводить до їх ущільнення. Водночас термоелектричні властивості суттєво не змінюються. За температури відпалу 500 °С відбувається реструктуризація міжкристалічних меж. Внаслідок цього підвищується питома електропровідність.

Науковий керівник: Ігор Ліщинський, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики і методики викладання Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

Навчальний заклад: Ліцей № 5 Івано-Франківської міської ради.

 

Анастасія Веретільник шукала рішення проблеми з нестачею електроенергії під час війни. Анастасію нагородили бронзою. Дівчина зрозуміла, що під час війни люди стикнулися з проблемою браку електроенергії. Вирішити її можна, використавши надпровідники для передавання енергії без зайвих втрат. У своїй роботі Анастасія використовує моделі штучного інтелекту, які здатні прогнозувати температуру переходу речовини. Дослідження може прискорити пошук нових надпровідників і знайти відповідь на різні технологічні запитання.

Науковий керівник: Ярослав Бойко, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри електронних і комп’ютерних систем Львівського національного університету імені Івана Франка.

Навчальний заклад: Національний університет «Львівська Політехніка».

 

Мартін Лешко здобув бронзову нагороду. Хлопець вивчав цикли з довжинами, що є степенями двійки (cycles of lengths which are powers of two). Уявімо собі набір обʼєктів і зв’язки між ними. Ця абстрактна структура (що насправді називається графом) досить часто з’являється в житті. У своїй роботі хлопець вивчав, як поведінка циклів певної довжини впливає на графи.

Науковий керівник: Ігор Сігетій, вчитель математики Ужгородського наукового ліцею, кандидат педагогічних наук, заслужений учитель України.

Навчальний заклад: Ужгородський науковий ліцей.

 

Катерина Демчишин моніторила сучасний стан популяції любки дволистої в умовах Ківерцівського природного парку «Цуманська пуща». За це її нагородили «бронзою».

Наукова керівниця: Оксана Музиченко, кандидатка біологічних наук, доцентка, керівниця секції екології комунальної установи «Волинська обласна Мала академія наук».

Навчальний заклад: КЗ «Луцький ліцей № 21 імені Михайла Кравчука.

Перемоги манівців на Міжнародному ярмарку науки, енергетики, інженерії та музики — BUCA IMSEF
Догори