День астрономії зазвичай відзначається в день, коли Місяць має фазу поблизу 1-ї чверті, що припадає на інтервал з середини квітня до середини травня. У 2023 році Міжнародний день астрономії відзначають  29 квітня.

 Цього дня тисячі астрономічних клубів, наукових музеїв, обсерваторій, планетаріїв в багатьох країнах світу проводять цікаві заходи, включаючи публічні лекції, телеконференції, спільні проєкти, масові покази зоряного неба і т.п.

Астрономія – це наука, що вивчає Всесвіт. Вона відома людству з давніх часів. Ще представники древніх цивілізацій описували закономірності, пов’язані з розташуванням Місяця, Сонця та інших небесних світил, і використовували їх в практичних цілях.

7 січня 1610 року Галілео Галілей вперше в історії людства направив побудований ним телескоп на небо, а нині небо умовно поділене вже на 88 ділянок – сузір’їв. У Всесвіті нараховуються мільярди галактик, що утворюють згущення, шари і ланцюжки, розділені порожнім простором.

Міжнародний день астрономії – свято, яке започаткували в Америці у 1973 році. На сьогоднішній день рух очолюють Астрономічна Ліга, Тихоокеанське астрономічне товариство, Міжнародний Союз планетаріїв.

Деякі цікаві факти

Сонце – одна з 220-400 мільярдів зірок нашої Галактики.

Найнижча температура на Місяці -164 градуси Цельсія. А найвища температура на нашому супутнику + 117 градусів Цельсія.

Те, що ми звикли називати «падаючою зіркою», насправді є залишками комети або космічного пилу. При попаданні в атмосферу вони починають активно горіти, продукуючи яскраве світло.

Церера – найбільший астероїд, він має 940 кілометрів в діаметрі.

Найближча до Сонячної системи зірка Проксима Центавра знаходиться на відстані 4,2 світлових року.

Місяць в 400 разів менше Сонця за розмірами, але і в 400 разів ближче до землі.

Найближча планета до Сонця — Меркурій. Це найменша планета Сонячної системи — діаметр його екватора майже в 3 рази менше земного. Тим не менш, він добре видний на нічному небі.

Добре видно вночі планети Сонячної системи. Сонячні промені відбиваються від їх поверхні, тому вони стають такими яскравими. Неозброєним оком в ясну погоду можна побачити Венеру (найяскравіша точка на небі), Марс (має характерний червонуватий відтінок), Меркурій, Сатурн і Юпітер.

Кожної доби на Землю падає близько 200 тисяч метеоритів.

Найгарячішою планетою Сонячної системи є Венера. Друга планета від сонця може розжарюватися понад 4700 С причиною тому є дуже щільна атмосфера, здатна акумулювати отримане тепло.

Атмосфера Венери в 92 рази щільніше Земної, а тиск на поверхні планети можна порівняти з тиском при зануренні в земний океан на 1 кілометр.

Найхолоднішою планетою є Уран. Точно так само як Меркурій – найближча планета до Сонця, не є найгарячішою, так і Нептун – найдальша планета, але не найхолодніша. Нептун знаходиться на відстані в 4,5 мільярдів кілометрів від Сонця, а Уран всього лише в 2,8 мільярдів кілометрів.

Вік Землі був визначений за експериментами з радіоактивністю і становить 4,5 мільярда років.

Земля важить приблизно 600 трильйонів тонн.

Сонцю потрібно 200 мільйонів років, щоб облетіти навколо центру Галактики.

Діаметр Сонця приблизно в 109 разів більше діаметра Землі.

Око людини може бачити на всьому нічному небі до 5 тисяч зірок.

Як Земля рухається навколо Сонця, так і сонячна система здійснює обертання по своїй орбіті навколо центру Чумацького Шляху. Щоб зробити повний оберт, необхідно приблизно 230-250 мільйонів років. Таким чином, коли сонячна система перебувала в нинішньому положенні на орбіті в минулий раз, перші динозаври тільки-тільки з’явилися на світ, а квіткові рослини повинні виникнути лише через 100 мільйонів років.

Міжнародний день астрономії
Догори